CH IPO3 VPG1 ZVV1 CMBF-WM 2007 & 2008
Iraus Dak Bar-Bar Beskydy "Iraus"

Fawn briardiuros
22.4.2004 - 2009 (kiertymä)
Lonkat A/A, CSNB-terve
68 cm
Kasvattaja: Barbora Krížová Zapletalová, Tsekki
Omistaja: Lukas Kraus ja Barbora Krizova


Iraus Dak Bar-Bar Beskydy on tsekkiläinen briardi, joka on rodun kaksinkertainen IPO-maailmanmestari ja Tsekeissä kaikkien rotujen 16. paras vuonna 2009.

Irauksen emä on Pamba Jesed, joka esiintyi tempperamenttisesti briardien rotumestaruuskisoissa Tsekeissä vieraillessani siellä vuonna 2003. Pamba osoitti työskentelyssään hyvää asennetta, vaikka ei tuona päivänä pisteiden valossa loistanutkaan. Pamban veli Portos Jesed on tuotu Suomeen pentuna ja se niinikään oli monilta luonneominaisuuksiltaan ilahduttavan voimakas briardi. Pamballe syntyi yksi pentue, Bar-Bar Beskydy I-pentue, josta esiin nousi Iraus.

Koekentillä Iraus suoritti alle kolmevuotiaana suojelukokeen 1-luokan sekä kansainvälisen (IPO), tsekkiläisen (ZVV) että VPG-koeohjeen mukaan. Koeura jatkui IPO-kokeessa, jossa Iraus vuonna 2007 suoritti ylimmästä luokasta koulutustunnuksen IPO3 ja voitti maailmanmestaruuden ranskalaisten paimenkoirien MM-kisoissa Saksan Bauschlotissa. Vuosi myöhemmin, lokakuussa 2008, Iraus uusi maailmanmestaruutensa Ranskan Falckissa voittaen jälleen niin briardit kuin beauceronit.

Irauksen suurin saavutus on kuitenkin 16. sija Tsekin mestaruuskisoissa maan parhaiden malinoisien ja saksanpaimenkoirien joukossa Ceská Trebovássa vuonna 2009. Irauksen tottelevaisuuspisteet 96 olivat kisan parhaat tasapistein kahden muun kilpailijan kanssa. Mestaruudesta pääsi kilpailemaan 40 koiraa, jotka olivat lunastaneet paikkansa kevään ja kesän karsintakokeissa kaikkiaan 112 osallistujan joukosta.

Näyttelyissä Iraus on saavuttanut Tsekin muotovalionarvon ja kaksi CACIBia. Irauksella on lonkkatulos A/A (Tsekki), ja CSNB:n osalta se on geneettisesti terve eli ei voi saada sairaita jälkeläisiä.

Valitettavasti Iraus menehtyi vatsalaukunkiertymään vain reilun viiden vuoden iässä. Black Death V-pentue Rännin kanssa jäi Irauksen ainoaksi pentueeksi.


Irauksen sukutaulu
IPO1 ZVV1 SCHH1
Dak Qili Bar-Bar Beskydy
A/A CSNB-terve
CH SVV1
Qili du Bois d'Howis
A/A
ICH Kaly du Bois d'Howis A/A
CH Gaille Fauve de la Chaume du Bois Dieu A/A
CH IPO1 ZVV1
Barna Jancar
A/A PRA-terve
ICH ZVV2 Eddy z Oříšků A/A
ZVV1 Besie Kezarm A/A
IPO2 SCHH2 ZVV2
Pamba Jesed
A/A
ICH IPO1
Falco Kasiterit
A/A
CH Nindja of the Gloaming A/A
ICH SZP1 Baby Kasiterit B
Hanina Jesed
A/A
CH SCHH2 Grand Filou de la Corse Sauvage A/A
ICH IPO2 Eliana z Ecolonu